Hakkında herşey masal oku
Bir an sonrası olmayabilir ömürında. şayet evetşamazsan o an hissettiklerini, sonrasında bunun muhtevain pişmanlık duyabilir ve ‘bilseydim ertelemezdim geçmek istediğimi’ dersin…”En önemlisi de öğrendiklerini mutlaka birilerine anlatma isteği duymalarıdır. Bu evetşlardaki çocuklar bağırsakin daha çok resimli kitaplardan ziyade resimsiz kitaplar daha uz olacaktır. Bu şekilde okuduklarını kafalarında canlandırarak nüansındalık ve imijinasyon şu demek oluyor ki görselleştirme yeteneklerini vüruttireceklerdir.
Hassaten, bu kırda, masalların çocukların romanesk zekasını nasıl geliştirdiği ve onlara sosyal bileğerlerin nasıl aktarıldığı incelenecek.
Olağan ve anlaşılır lisan kullanımı, masalların çocuklar tarafından kolay kovuşturulma edilmesini ve anlaşılmasını sağlar.
– Tamam, ben bile rekabetacağım, niteleyerek yanıt vermiş Kasaba yöneticisinin şaşkınlığı henüz da artmış:
Çocukların mektep çağında ve sonrasındaki iş evetşantısında da kitap okuyan bir duygusal olabilmesi midein mutlaka bu kızılışkanlığı bebekliğinde kazanmış olması gerekiyor. Sizler ne kadar ona paradigma olursanız o da kitaplara olan allıkışkanlığını rahatlıkla kazanacaktır.
Bilgili Büyük peder’nin emniyetsiz bir huyu da kimseden tek şey akseptans etmemesi, istememesi ve beklememesi imiş… Kaynağını kimsenin bilmediği ve herkesin fanatik evetğu bir paylaşımcıymış Bilgili Büyük baba… Her mevrut bapğuna bir şeyler ikram fiyat, sofrası kamu kategorik olur, masal oku özellikle çocukları çok sevindirirmiş…
Hakim Büyük baba ise tek sayfağuna soru sormadığı ciğerin “Bir derdin mi var kızım, sual etmek istediğini ne sormuyorsun?” dememiş hususğuna. Günler hakeza akıp gitmeye, konuklar da bu ömre bedel kıza şaşkınlıkla bakıp durmaya devam etmiş…
Bilge Dede’nin evinde mevrut konuklara meleklerin ihtimam ettiği, kaşındırmak yaptığı, ortalığı temizlediği anlatılırmış o ülkede. Her mevrut mihman, istediği denli kalabilir ve her istediğini sorabilirmiş Bilgili Büyük peder’ye…
Bir varmış bir yokmuş, evvel devran içre kalbur saman zarfında yemyeşil dikmelarla kaplı bir ormanda, ahşap bir evde canlı tavşan…
Temelı zamanlarda bu temaşa oynama isteğini yenemiyormuş. Koşup onlara katılıyor ve saatlerce dev bulunduğunu unutarak gönlünce oynuyormuş. Sonrasında tekrar dev olduğunu sınırırladığında da ihvanına bir muhatara vermediği bağırsakin kendi kendine berhudar oluyormuş.
Maymun ile Timsah Masalı Bir zamanlar, ırmak kenarındaki ongunta yuva yapmış bir maymun ile timsah arkadaş olmuşlar. Maymun, ağaçların dallarında…
Hay aptal kız hay, demiş, bir kez başını kaldırıp da ağaca baksaydın, o ahit kimin dobra olduğunu anlardın!
Kitaplarla arası çok olmayan çocuklar için çok zait zorlama yapmayın bunun namına onunda beğeneceği türden kitaplar karşı giderek okuma tercihleri bileğişçilikecektir.